Eventyrlig. Gamle fortellinger i ny drakt

Det er desverre ikke mulig å utvide turneen på denne utstillingen. Se gjerne om en av våre andre utstillinger kan være aktuelt.

 

I forbindelse med 200-års jubileet for Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) og Jørgen Moe (1813-1882) utviklet Nasjonalmuseet en utstilling inspirert av museets egen samling av eventyrtegninger.

Formålet med utstillingen er å synliggjøre illustrasjonene til de norske folkeeventyrene som en viktig del av vår felles kulturarv og et høydepunkt i norsk illustrasjonskunsts historie.

Ved å knytte an til samtidige kunstneres visuelle tolkninger av folkeeventyrene bidrar vi til at eventyrene og illustrasjonstradisjonene lever videre som en essensiell del av vår kollektive kulturarv.

Utstillingen består av seks bannere, 16 vegghengte og innrammede illustrasjoner, to bord, fire krakker og eventyrbøker.

Asbjørnsen og Moes arbeid med de norske folkeeventyrene har vært viktig for språket vårt, litteraturen vår og den måten vi tenker på. Les om Asbjørnsen, Moe, Askeladden, prinsesser, huldre og trollkjerringer i nettutstillingen Eventyr! Du får tilgang til mange digitale norske og utenlandske bøker om og med eventyr. http://www.nb.no/eventyr/

 

Prosjektgruppe: Ida Strøm-Larsen (prosjektleder/logistikk/nettverksansvarlig), Møyfrid Tveit (kurator), Ellen Lerberg (formidlingskurator), Ragna Jacobsen (utstillingsdesigner), Christopher Gjerde/Olav Ringdal (utstillingsteknikk), Ida Bronken (utstillingskoordinator)

Facebook Twitter Email
2025»
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
«2026»
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
«2027»
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
«2028»
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
«2029»
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
«2030»
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
«2031
JanuaryFebruaryMarchApril
MayJuneJulyAugust
SeptemberOctoberNovemberDecember
Annine Qvale, 2005. Kvitebjørn Kong Valemon Til Den store boken med eventyr.  Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005

Annine Qvale, 2005. Kvitebjørn Kong Valemon Til Den store boken med eventyr. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005

Rune Johan Andersson, 1981 "Gjertrudsfuglen Asbjørnsen og Moe. Det var engang…  Oslo: Grøndahl & Søn, 1982 "

Rune Johan Andersson, 1981 "Gjertrudsfuglen Asbjørnsen og Moe. Det var engang… Oslo: Grøndahl & Søn, 1982 "

Rune Johan Andersson, 1990 "I mørkningen kom han en steds der det lyste så gildt Til ""Kvernen som står og maler på havsens bunn"",   Oslo: Cappelen, 1990"

Rune Johan Andersson, 1990 "I mørkningen kom han en steds der det lyste så gildt Til ""Kvernen som står og maler på havsens bunn"", Oslo: Cappelen, 1990"

Rune Johan Andersson, 1990 "Ja, nå har jeg ikke annet å gi deg"", sa nordenvinden, ""enn den gamle kjeppen"" Til ""Gutten som gikk til nordenvinden""  i Asbjørnsen og Moe, Gutten som gikk til nordenvinden og krevde igjen melet,   Oslo: Cappelen, 1990"

Rune Johan Andersson, 1990 "Ja, nå har jeg ikke annet å gi deg"", sa nordenvinden, ""enn den gamle kjeppen"" Til ""Gutten som gikk til nordenvinden"" i Asbjørnsen og Moe, Gutten som gikk til nordenvinden og krevde igjen melet, Oslo: Cappelen, 1990"

Rune Johan Andersson, 1990 "Men da han steg ut igjen på stabburstrappen, så kom nordenvinden fykende ""Gutten som gikk til nordenvinden""  i Asbjørnsen og Moe, Gutten som gikk til nordenvinden og krevde igjen melet,   Oslo: Cappelen, 1990"

Rune Johan Andersson, 1990 "Men da han steg ut igjen på stabburstrappen, så kom nordenvinden fykende ""Gutten som gikk til nordenvinden"" i Asbjørnsen og Moe, Gutten som gikk til nordenvinden og krevde igjen melet, Oslo: Cappelen, 1990"

Theodor Kittelsen, 1907 "Har du sittet mjukere, har du sett klarere,"" spurte han. ""Nei, aldri!"" svarte hun, Til ""Kvitebjørn Kong Valemon"", P. Chr. Asbjörnsen, Illustrerede eventyr. Udvalgte folkeeventyr, II. Samling.  Kristiania og København: Gyldendal, 1907"

Theodor Kittelsen, 1907 "Har du sittet mjukere, har du sett klarere,"" spurte han. ""Nei, aldri!"" svarte hun, Til ""Kvitebjørn Kong Valemon"", P. Chr. Asbjörnsen, Illustrerede eventyr. Udvalgte folkeeventyr, II. Samling. Kristiania og København: Gyldendal, 1907"

Annine Qvale, 2005 "Da hun kom utpå, sveiv lemmen rundt med bruden og alle de trollkjerringene som var brudekonene hennes Til ""Kvitebjørn Kong Valemon"" i Den store boken med eventyr.  Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Annine Qvale, 2005 "Da hun kom utpå, sveiv lemmen rundt med bruden og alle de trollkjerringene som var brudekonene hennes Til ""Kvitebjørn Kong Valemon"" i Den store boken med eventyr. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Annine Qvale, 2005 "Så eter jeg deg! sa katten Til ""Hjemmemusa og fjellmusa"" i Den store boken med eventyr.  Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Annine Qvale, 2005 "Så eter jeg deg! sa katten Til ""Hjemmemusa og fjellmusa"" i Den store boken med eventyr. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Theodor Kittelsen, 1884 "Og så ble hun ør i toppen og fikk det i føttene, så hun tok til å renne og springe fra den ene øltønna og opp på den andre  Til """"Hjemmusen og Fjeldmusen"", P. Chr. Asbjørnsen og J. Moe, Eventyrbog for Børn. Norske Folkeeventyr,  København: Gyldendal, 1884"

Theodor Kittelsen, 1884 "Og så ble hun ør i toppen og fikk det i føttene, så hun tok til å renne og springe fra den ene øltønna og opp på den andre Til """"Hjemmusen og Fjeldmusen"", P. Chr. Asbjørnsen og J. Moe, Eventyrbog for Børn. Norske Folkeeventyr, København: Gyldendal, 1884"

Annine Qvale, 2005 "Og så ble hun ør i toppen og fikk det i føttene, Til ""Hjemmemusa og fjellmusa"" i Den store boken med eventyr. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Annine Qvale, 2005 "Og så ble hun ør i toppen og fikk det i føttene, Til ""Hjemmemusa og fjellmusa"" i Den store boken med eventyr. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Annine Qvale, 2005 "Så løp hun oppover trappene, så det ramlet i trestakken, Til ""Kari Trestakk"" i Den store boken med eventyr.  Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Annine Qvale, 2005 "Så løp hun oppover trappene, så det ramlet i trestakken, Til ""Kari Trestakk"" i Den store boken med eventyr. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2005"

Finn Graff, 1981 "Og nå kom det inn et bord som var dekket med de kosteligste retter, og med øl og brennevin Til ""Den syvende far i huset"" i Asbjørnsen og Moe.  Det var engang…  Oslo: Grøndahl & Søn, 1982 "

Finn Graff, 1981 "Og nå kom det inn et bord som var dekket med de kosteligste retter, og med øl og brennevin Til ""Den syvende far i huset"" i Asbjørnsen og Moe. Det var engang… Oslo: Grøndahl & Søn, 1982 "

Erik Werenskiold, 1879 "Den syvende far i hornet Til ""Den syvende Fa'r i Huset"" i P. Chr. Asbjørnsen,  Norske Folke- og Huldreeventyr i Udvalg,  København: Gyldendal, 1879 "

Erik Werenskiold, 1879 "Den syvende far i hornet Til ""Den syvende Fa'r i Huset"" i P. Chr. Asbjørnsen, Norske Folke- og Huldreeventyr i Udvalg, København: Gyldendal, 1879 "

Finn Graff, 1981 "Så kom Gammel-Erik farende i et vindkast og hugg skipperen i trøyekraven Til ""Skipperen og Gammel-Erik"" i Asbjørnsen og Moe.  Det var engang…  Oslo: Grøndahl & Søn, 1982"

Finn Graff, 1981 "Så kom Gammel-Erik farende i et vindkast og hugg skipperen i trøyekraven Til ""Skipperen og Gammel-Erik"" i Asbjørnsen og Moe. Det var engang… Oslo: Grøndahl & Søn, 1982"

Theodor Kittelsen, 1907 "Stopp far, det har ikke slik bråhast sa skipperen Til ""Skipperen og Gamle-Erik"", P. Chr. Asbjørnsen, Illustrerede eventyr. Udvalgte folkeeventyr. I. Samling,  Kristiania og København 1907"

Theodor Kittelsen, 1907 "Stopp far, det har ikke slik bråhast sa skipperen Til ""Skipperen og Gamle-Erik"", P. Chr. Asbjørnsen, Illustrerede eventyr. Udvalgte folkeeventyr. I. Samling, Kristiania og København 1907"

Harald Nordberg, 2006 "Hvem er det som tramper på mi bru? skrek trollet Til ""De tre bukkene bruse"" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006"

Harald Nordberg, 2006 "Hvem er det som tramper på mi bru? skrek trollet Til ""De tre bukkene bruse"" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006"

Harald Nordberg, 2006 "Jeg driver i en blei, sa gutten Til ""Prinsessen som ingen kunne målbinde"" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006"

Harald Nordberg, 2006 "Jeg driver i en blei, sa gutten Til ""Prinsessen som ingen kunne målbinde"" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006"

Erik Werenskiold, 1884 "Nei, jeg er ikke utgått, men den er utgått,  svarte gutten og dro frem skosålen Til ""Prindsessen som Ingen kunde maalbinde"" i P.Chr. Asbjörnsen, Eventyrbog for Børn. Norske Folkeeventyr,  København: Gyldendal, 1887"

Erik Werenskiold, 1884 "Nei, jeg er ikke utgått, men den er utgått, svarte gutten og dro frem skosålen Til ""Prindsessen som Ingen kunde maalbinde"" i P.Chr. Asbjörnsen, Eventyrbog for Børn. Norske Folkeeventyr, København: Gyldendal, 1887"

Harald Nordberg 2006 "Du skal ete! svarte gutten - jeg er snaut halvmett ennå, jeg Til ""Askeladden som kappåt med trollet"" i Den store Asbjørnsen og Moe boka.  Oslo: Aschehoug, 2006"

Harald Nordberg 2006 "Du skal ete! svarte gutten - jeg er snaut halvmett ennå, jeg Til ""Askeladden som kappåt med trollet"" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006"

Theodor Kittelsen, 1882 "Jeg skal klemme deg, som jeg klemmer vannet av denne hvite steinen Til ""Askeladden som kapaad med Troldet"" i P. Chr. Asbjørnsen og J. Moe, Eventyrbog for Børn. Norske Folkeeventyr,  København: Gyldendal, 1883"

Theodor Kittelsen, 1882 "Jeg skal klemme deg, som jeg klemmer vannet av denne hvite steinen Til ""Askeladden som kapaad med Troldet"" i P. Chr. Asbjørnsen og J. Moe, Eventyrbog for Børn. Norske Folkeeventyr, København: Gyldendal, 1883"

Harald Nordberg, 2006. Bjørnen og reven Til "Hvorfor bjørnen er stubbrumpet" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006

Harald Nordberg, 2006. Bjørnen og reven Til "Hvorfor bjørnen er stubbrumpet" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006

Harald Nordberg, 2006. Der satt den gamle kjerringa igjen og spant på håndteinen sin og ropte til Askeladden: -Kom hit, kom hit, min vene sønn, skal jeg lyske deg! Til "De syv folene" i Den store Asbjørnsen og Moe boka.  Oslo: Aschehoug, 2006

Harald Nordberg, 2006. Der satt den gamle kjerringa igjen og spant på håndteinen sin og ropte til Askeladden: -Kom hit, kom hit, min vene sønn, skal jeg lyske deg! Til "De syv folene" i Den store Asbjørnsen og Moe boka. Oslo: Aschehoug, 2006

Oversikt over utstillingen i mulig visingsrom. Illustrasjon og design: Ragna Jacobsen

Oversikt over utstillingen i mulig visingsrom. Illustrasjon og design: Ragna Jacobsen

Sketch up illustrasjon av mulig oppsett av utstillingen. Illustrasjon og design: Ragna Jacobsen

Sketch up illustrasjon av mulig oppsett av utstillingen. Illustrasjon og design: Ragna Jacobsen

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

«Eventyrlig» på Sunnmøre Museum. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet

Info

Størrelse

  • Antall kolli: 6
  • Kg per kolli: 30-73
  • Volum transportkasser (kbm): 3,64
  • Romlige krav: opp til 100kvm
  • Tid opprigg: ca 3 dager
  • Tid nedrigg: ca 2 dager
  • Bærehjelp: 2-3 personer

Standardkrav:

Nasjonalmuseet dekker transport, forsikring og formidlingsmateriell (trykket publikumsbrosjyre, lærerveiledning og plakat). Alt kan også lastes ned i elektronisk form, inkludert en digital invitasjon. Nasjonalmuseet dekker i tillegg opplæring av regional formidler og kan også bidra med lønn til denne personen, etter nærmere avtale. Til enkelte utstillinger blir det produsert en større katalog som utstillingsstedene kan kjøpe for videre salg.

Materiell:

Last ned alle dokumenter og bilder knyttet til produksjonen.

Kontakt:

Kategori:

,

Produsent:

Nasjonalmuseet

Rapportér

Printervennlig versjon