Dysthe Design. Vær så god, sitt!
De fleste av oss har med stor sannsynlighet benyttet seg av Sven Ivar Dysthes sittemøbler uten en gang å være klar over det. Fra bingosaler og bedehus, til Henie Onstad Kunstsenter og Oslo Lufthavn har Dysthes design preget både offentlige og private miljøer fra 60-tallet frem til i dag.
Den allsidige og innovative industri- og møbeldesigneren står bak flere klassikere, fra den folkelige og masseproduserte stolen «Laminette» til de mer eksklusive «Planet», «Popcorn» og «1001». Med en genuin interesse og forståelse for god design har Dysthe blitt rangert som en av Norges mest markante designere i etterkrigstiden.
I 1953 fullført Dysthe sin masterutdanning ved det prestisjefylte Royal College of Art i London, og returnerte til hjemlandet med en stil som var norsk, men med tydelige internasjonale referanser. Hans gjennombrudd kom på 60-tallet og skapte en interesse som står den dag i dag. Flere av stolene hans er igjen satt i produksjon og nylig ble hans «1001» sofa brukt i tv-serien Mad Men.
Med utgangspunkt i «Dysthe Design. Swinging 60» som første gang ble vist ved Kunstindustrimuseet i Oslo sommeren 2013, tilbyr denne turnéutstillingen et utvalg av designerens klassikere, samt hans nyskapende skibindinger som bidro til å revolusjonere industrien på verdensbasis. Publikum inviteres blant annet til å sitte i et utvalg av de ikoniske møblene og får gjennom utstillingen et unikt innblikk i Dysthes design.
Når estetikk, funksjon og form smelter sammen og blir en helhet og du tenker “Aha, selvfølgelig!”, da har du lyktes. God mat skal smelte på tungen. God design skal smelte på netthinnen. Så enkelt, så utfordrende.
Svein Ivar Dysthe om begrepet god design.
Se portrett av Sven Ivar Dysthe fra Nrks program Nasjonalgalleriet
Prosjektgruppe: Prosjektleder: Yngvill Aagaard Sjöösten, Kuratorer: Widar Halén (avdelingsdirektør design og kunsthåndverk) og Denise Hagströmer (seniorkurator), Formidlingskurator: Marit Roland, Utstillingsarkitekt: Line Kaasine.
Kristin Bø (grafisk design), Kristin Våge (konservator), Olav Ringdal, Christopher Gjerde og Anders Engnæs (utstillingsteknikk), Rune Andreassen og Nicholas Hellsegg (AV), Helga Gravermoen (nettverksansvarlig og turnelegger), Ida Strøm-Larsen (logistikk).
Turnéen avsluttes 16. september 2018.

Sven Ivar Dysthe i den nye versjonen av Planet, og en prototype for Popcorn. Fora Form, 2001 og 2012. Foto: Espen Grønli.

Sven Ivar Dysthe, 1001 lenestol og 1001 coffe table. Energohotellet Suldal. Foto: Screenshot, Nasjonalmuseet
Info
Størrelse
- Romlige krav: 120 m2
- Tid opprigg: 2 dager
Standardkrav:
Nasjonalmuseet dekker transport, forsikring og formidlingsmateriell (trykket publikumsbrosjyre, lærerveiledning og plakat). Alt kan også lastes ned i elektronisk form, inkludert en digital invitasjon. Nasjonalmuseet dekker i tillegg opplæring av regional formidler og kan også bidra med lønn til denne personen, etter nærmere avtale. Til enkelte utstillinger blir det produsert en større katalog som utstillingsstedene kjøper for videre salg.
Materiell:
- Presseklipp.pdf
- Lærerveiledning.pdf
- Plakat-med-utfy…mulighet_A3.pdf
- Oppgaveark-Team-1001.doc
- Oppgaveark-Team-Butterfly.doc
- Oppgaveark-Team-Laminette.doc
- Oppgaveark-Team-Planet.doc
- Oppgaveark-Team-Popcorn.doc
- Brosjyre.pdf
Kontakt:
- Helga Gravermoen
- Tlf: 21982241
- Epost: helga.gravermoen@nasjonalmuseet.no
Kategori:
design